Izraelské médiá: Netanjahuov vyslanec sa tajne stretol s egyptským prezidentom

02.07.2012 Celý región

Tel Aviv 2. júla (TASR) - Vyslanec izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uskutočnil minulý týždeň utajenú návštevu Egypta, na ktorej presviedčal novozvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího o dôležitosti bezpečnostnej a hospodárskej spolupráce Káhiry so židovským štátom. Informovali o tom dnes izraelské médiá.

Podľa denníka Maariv sa izraelský diplomat Jicchak Molčo stretol aj so šéfom všeobecného riaditeľstva egyptských spravodajských služieb Muradom Muwafím a hlavným veliteľom egyptských ozbrojených síl poľným maršalom Husajnom Tantáwím.

Podľa izraelských médií sa Molčo prihováral za pokračovanie bezpečnostnej a hospodárskej spolupráce Egypta s Izraelom na doterajšej úrovni. Dôraz kládol na opätovné nastolenie bezpečnosti na hraniciach Sinajského polostrova s okupovanými palestínskymi územiami, kde po egyptskej revolúcii vo februári 2011 dochádzalo k relatívne uvoľnenejšiemu režimu, čo využívali pašeráci tovarov vrátane zbraní.

Izraelský diplomat podľa novín Maariv upozornil egyptských predstaviteľov, že ich záväzok vyzývať predstaviteľov vládnuceho hnutia Hamas v pásme Gazy na prímerie sa nezmenil ani napriek tomu, že je v Egypte pri moci spriaznené Moslimské bratstvo.

Hamas je ozbrojeným krídlom Moslimského bratstva v Palestíne.

Izrael upozornil, že zavrhuje akékoľvek myšlienky na otvorenie bezpečnostného dodatku izraelsko-egyptskej mierovej dohody z roku 1979.

"Pán Molčo bežne uskutočňuje pracovné cesty a my sa k týmto informáciám nebudeme vyjadrovať," konštatoval v súvislosti s medializovanou správou izraelských médií hovorca izraelského premiéra Mark Regev.

Izrael sa obáva, že Egypt pod novým vedením od zosadenia dlhoročného autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka zaujme tvrdší postoj voči Izraelu a bude sa snažiť zmeniť obsah mierovej zmluvy.

Prezident Mursí pri svojej sobotňajšej inaugurácii prisľúbil, že bude plniť všetky medzinárodné záväzky svojej krajiny. Zároveň však povedal, že sa nebude stretávať s izraelskými predstaviteľmi, napísala agentúra DPA.
 

Vyberte región